Gummerband

Gummerband er klar med ny single og album

Medlemmerne af Gummerband har spillet sammen siden deres tidlige teenageår i begyndelsen af firserne, og selv om de alle også arbejder med andre forskellige ting, så kommer det bedste musik ud af dem, når de er sammen. "Der er en eller anden magi ved at have kendt hinanden i over 30 år," lyder det fra René Gummer, Nicholas Findsen, Jesper Rytkov og Niels Ole Thorning, der tilsammen udgør den velspillende venskabskvartet.

Alle i bandet kan skrive under på, at musik altid betydet alverden for dem - også musikken begået af andre. Men hvordan siger man egentlig tak for og til alle de sange og kunstnere, der har været med til at definere en som menneske og musiker gennem livet?

Gummerband har valgt at gøre dette ved tage en samling af de sange, der har betydet noget helt specielt for dem, under kærlig behandling og Gummerbandificere dem. Denne samling af sange har de samlet på albummet, som da også bærer titlen "TAK".

"TAK", der udkommer den 16. februar, har de har skabt deres egne versioner, men de har holdt sig til dét, de først og fremmest mener, de kan: At spille sammen. Ikke så mange dikkedarer. To dage med indspilninger live i studiet, få overdubs og så af sted!

"Arrangementerne lægger sig oven på en guitarstil, der er lige dele inspireret af Chet Atkins og Malcolm Young - det rimer så godt med en stortromme på alle fire slag," siger sanger og guitarist, René Gummer. Og dette er, ultrakort beskrevet, opskriften på de fire dygtige musikeres Gummerbandificering af sange som "Hot" (Nik & Jay), "En sømand som dig" (Elisabeth), "Længes Hjem" (Gasolin) og "Dansevisen" (Grethe og Jørgen Ingmann).

"Det er en befrielse at lave musik på den måde. Forhåbentlig formår vi at skabe et nyt lag af glæde ovenpå den glæde, som sangen allerede fremkalder hos dem, der kender den i sin oprindelige version," lyder det fra bandet, der alle er enige om, at netop glæde er synonym med musik.

Gummerband er:

René Gummer: Guitar og sang

Nicholas Findsen: Bas (Aqua, Hej Matematik, Østkyst Hustlers, Stine Bramsen)

Jesper Rytkov: Trommer (Michael Carøe, Zirkus Nemo, Tamra Rosanes)

Niels Ole Thorning: Klaver, orgel (Poul Krebs, Johnny Madsen, Henning Stærk, Peter Belli)  

 

Om sangene fortæller René Gummer: 

Christina: Birgit Lystagers danske version af den brasilianske sang Tristeza væltede dansktoppen i begyndelsen af 70'erne. Den væltede i hvert fald mig. Hverken før eller siden har man hørt noget så funky og eksotisk på det program. Og frk. Lystager sang røven ud af bukserne på den sang.

Hot: Det er næsten en national disciplin at enten elske at hade eller hade at elske Nik & Jay. Sangene kan man bare ikke komme uden om. Hot er i min optik den mest cool og begavede rock'n'roll tekst, der er skrevet her til lands. Cudos.

En Sømand Som Dig: Fra Elisabeths første soloalbum. Jeg gik i Københavns gader og følte mig ung, vild og ensom. Sangen har aldrig forladt mig siden. De senere år når vi har spillet den live, er publikum kommet op og har været glade for at netop Sømanden blev hevet frem. De havde savnet den.

Regndråber Drypper I Mit Hår: Pedro Biker fra radio og TV. Jeg kan huske min mor sige: "Gud, kan han også synge?" Ja, det kunne han! Det er en af Burt Bacharachs fineste sange, og Susanne Palsbos oversættelse er en understregning af, at det danske sprog kan være smukt og poetisk i de rette hænder.

Dansevise: På min top 5 over de bedste sange, der er er skrevet herhjemme. Jørgen Ingmann var en af de mest skrappe og smagfulde guitarister nogensinde; hans spil på Dansevise er sublimt, underfundigt og begavet. Og fru Grethe sang så uskyldigt og fint og Danmark vandt. Vores version tramper som en elefant rundt i det billede. Men det var sådan den kom ud af os.

Længes Hjem: På koloni med skolen. Snave med Lange-Helle. Være lykkeligt beruset en nat. Se Lange-Helle snave med Røde Martin fra parallelklassen næste aften. Høre Længes Hjem og få flået hjertet ud for første gang. Det er en af Kim Larsens bedste sange. Og Mogens Mogensens tekst er ubegribeligt velskrevet. I salute you!

Mig Og Så Harry: Et af de Shu-Bi-Dua numre, hvor Bosse Halls gale univers smelter sammen med Hardingers tæft for at skrive en god melodi, Asmussens musikalitet og Michael Bundesens stærkt savnede stemme. Problemet med sangen er, at det næsten er umuligt at være mere funky end originalen.

Kvinde Min: Sandsynligvis den mest velkendte sang i landet. Vi spiller den lige en tand mindre mormor-agtigt end originalen. Men kun en tand. Det skyldes, at jeg altid har forestillet mig Chet Atkins lave en version af Kvinde Min. Og så gik der kantslag og clavinet i den. Og folk elsker at danse til den nye version.

To Lys På Et Bord: Ham Otto var mere cool end cool. Jeg syntes i mange år, at både han og sangen her var noget bedaget og kedelig. Så lærte jeg hvor fint, den er skrevet, sunget og spillet. Siden har den været en yndling. Som Bob Dylan siger: I was so much older then, I'm younger than that now.

Regndans: Så meget København i midten af firserne. Jeg indspillede min første LP i Easy Sound samtidig med, at Danseorkestret indspillede deres album. Jeg kan huske, at jeg lyttede i smug til Jørgen Klubiens fraseringer og stjal et par stykker til mine egne sange. Det kom der ikke noget godt ud af. I dag er han i mine øjne en af de bedste danske sangere nogensinde.

Ulykkelige Hjerter: Vi troede faktisk de fleste havde glemt denne perle af en sang fra Thomas Helmigs album Kære Maskine. Men det viser sig, at det er alle damernes yndlingssang fra dengang de var piger. Jeg synes bare det er umanerligt godt skruet sammen af en århusianer i begyndelsen af tyverne. 

 

Pressekontakt, Promote it:

Mettelise Larsen / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / 27262623

Lisbeth Beyer Mogensen / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / 26361110