Krop, kunst & bevidsthed

Krop, kunst & bevidsthed Billedet er taget af: Edith Buttingsrud Pedersen

KROP, KUNST & BEVIDSTHED

Hvorfor har vi brug for kunst?

Hvad er flow, og hvor sidder af-og-på knappen?

Hvad skal vi stille op med tidens præstationsræs og selvoptagethed?

Camille Buttingsruds foredrag tager os med ind i følelserne og kroppens univers. Hendes mange år som scenekunstner efterfulgt af filosofiske studier af kropslig bevidsthed giver foredraget en god blanding af liv & humor og dybde & eftertænksomhed.

I en hverdag fyldt med rationalitet og fornuft, kan det være svært at finde tid til alt det sjove - det legende, sansningen, kreativiteten og fordybelsen. Men det er så grundlæggende og så vigtigt, at vi giver plads til det kropslige! Hvis vi konstant går rundt og måler og vejer alt, hvad vi foretager os, så skaber vi en lille distance til os selv - så objektiviserer vi os selv. Og det er desværre nærmest blevet normen. Måske kender du det godt? Du ser dig selv og dit liv lidt udefra, tænker strategisk, og har måske også omverdenens syn på dig med i tankerne. Vidste du, at den franske filosof Sartre kaldte den andens blik for helvedet? At være så meget oppe i hovedet er ikke altid det bedste sted at være med sig selv!

Har du prøvet at spille musik, male, dyrke sport eller være ude i naturen – og så blive fuldstendig opslugt af det? Man kan nærmest glemme tid og sted! Ofte kommer der en varm livsglæde strømmende, og hvis du er sammen med andre, kan fordybelsen i aktiviteten gøre at I oplever hinanden på en ny og frisk måde. Det føles som ren tilstedeværelse. De fleste af os oplever heldigvis dette fra tid til anden. Men hvad er det egentlig der sker i os, når vi kommer ind i denne form for bevidsthedstilstand?

Ud fra sin filosofiske teori om at krop og følelser har sin helt egen måde at ”tænke” på, skabe mening og erkende, uddyber Camille hvad det vil sige at være kropslig bevidst. Eller måske snarere: det at være bevidst gennem krop og følelser.

For det er det, vi er, når vi oplever kunst, eller når vi selv skaber kunst, når vi er fysisk aktive, erotiske, kreative, sanselige – ja, når vi på den ene eller den anden måde er dybt fokuserede gennem aktiviteter af ”ikke-fornuftig” karakter.

Når vi er inde i dette rum i os selv, oplever vi ofte selvaccept og en dejlig afslappethed ovenfor andre mennesker. Det kan give følelsen af nærvær, af blot at være til, og en dyb glæde over dette. I stedet for at objektivisere os selv og tilværelsen, nyder vi her at være de subjekter vi nu engang er.

Og det er disse oplevelser, de kropslige og følelsesmæssige aspekter af tilværelsen er så gode til at give os. Dette er ikke noget kun kunstnere og andre professionelle har tilgang til - vi har alle sammen resurser på dette område.

Desværre mangler vi forståelse for disse resurser, så de udnyttes på langt nær til fulde, hverken hos hver i sær eller af samfundet.

Foredraget kan bookes som det er, tilpasses jeres situation og særlige ønsker, eller udvides til en længere workshop.

Camille Buttingsrud har en MA i filosofi fra Københavns Universitet. Hun arbejder som freelance filosof og forsker i kropsbevidsthed og fænomenologi.Som filosof underviser Camille ved Den Danske Scenekunstskole, i Den Danske Folkekirke og på Østfold University College, og har holdt foredrag ved InScience Filmfestival, til WHOs Verdensdag for Psykisk Helbred, i Dansk Skuespillerforbund, til (X)sites’ land art seminar, på højskoler og i kommuner, samt en række andre steder. Hun har skrevet forord til den svenske skulptør Gunilla Bandolins kommende kunstbog, og udgivet akademiske forskningsartikler.

Ønsker I at invitere Camille Buttingsrud til at fortælle mere om dette, så kontakt os HER